Null kontroll på fjernkontroll

Bilde til bloggpost av fjernkontroll

Hei, jeg heter Jonas og er 45 år. Min samboer Aina og jeg har 2 barn på 7 og 11 år og vi bor i Bjerke bydel. Som pårørende til min svigermor Hjørdis som har Alzheimer skal jeg dele både tanker og erfaringer om temaer innen helse og omsorg, erfaringer fra kommunale tjenester og bruk av velferdsteknologi.

 

Jeg har nesten kontroll over utstyr til tv, film og musikk i eget hjem… Nå antar jeg at vårt hjem er som de aller fleste småbarnshjem, at elektronisk utstyr vokser i mengde, sakte men sikkert, i takt med barna…

Jeg synes allikevel at antall dingser, fjernkontroller og kabelinnganger er i det meste laget. Jeg kunne satt opp et ultimat styringspanel som tar kontroll over de fleste dingser, men da snakker vi NASA løsning i et enkelt hjem. Nå er jeg også ganske sikker på at det er flere enn min svigermor Hjørdis som opplever kognitiv svikt i møte med alle funksjonene på fjernkontrollen og de superenkle og lesbare bruksanvisningene i fontstørrelse 6 som medfølger. Jeg antar at alle som jobber på kundeservice for kabelselskapene ikke bare tar i mot telefoner fra mennesker med kognitiv svikt, så vår løsning hos Hjørdis kan kanskje være til nytte for andre også.

Hjørdis har lyst til å se på Norge Rundt, men å få til det blir nesten det samme som å lande en romferge i Florida. Om hun bare hadde hatt 1 fjernkontroll, så kunne hun kanskje klart det på en god dag.

Alle kabelselskap har dekodere, og bor man i et borettslag, så har man en felles leverandør av kabeltjenester. Det er fantastisk mye underholdning dagens dekodere tilbyr. Og for de aller fleste, så er det det man ønsker. Det betyr også at enkle ønsker ikke alltid er så lette å oppfylle. Det er ikke bare hos Rema 1000 at det enkle er ofte det beste… Hjørdis hadde 1 dekoder og 1 tv. Det ble 2 fjernkontroller, som er 1 for mye.

Hvordan kunne vi redusere antall fjernkontroller og hvilken fjernkontroll var enkel nok? På hytta til foreldrene mine har de en TV med tv kort. De har Rikstv, og har en sånn TV på hytta løsning. Vi gjør det samme hos Hjørdis! På denne måten kunne Hjørdis slippe 2 fjernkontroller for å se på tv.

Illustrasjon av løsning: Id tv, cam tv kort og et tv kort

I borettslaget har de en avtale med et kabelselskap, og alle signalene går via kabel. Med nytt Rikstv abonnement, så trengte vi også en antenne. Jeg monterte antennen på balkongen, en diskre og snedig løsning som gikk i ett med markisen. Vi ville jo ikke at den eneste TV-løsningen for Hjørdis skulle behandles av styret i borettslaget som et-fasade-visuelt-avvik. Jeg har selv sittet som styreleder i et større borettslag, og vet at det å drive praktisk eldreomsorg ikke alltid er like enkelt, selv om ønsker det.

Bilde av utendørs antenne

Utendørsantenne 

Den nye fjernkontrollen til TV-en med tv-kort ble gjemt bort etter at de få og aktuelle kanalene var stilt inn, slik at fjernkontrollen til Falck var den eneste hun skulle bruke. Da ble det også mindre sjanse for at Hjørdis skulle endre på innstillingene selv. I dag har Hjørdis 1 fjernkontroll, med noen få knapper.. AV/PÅ/-/+ og 3 kanaler. Om hun ikke får sett på Norge Rundt, så får hun sett på noe annet.

Bilde av enkel fjernkontroll

Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse

Forenklet tv løsning og enkel fjernkontroll ble en god løsning for Hjørdis i midt-fasen. I starten klarte hun det meste selv, men etter hvert så måtte vi eller hjemmesykepleien hjelpe henne. Jeg tror det er designet på fjernkontrollen som til slutt ble problemet. Fjernkontroller flest har ikke endret seg så mye siden tidenes morgen. De har bare fått enda flere knapper vi ikke bruker, og det er fortsatt nesten umulig å se hva som er foran eller bak på kontrollen. Hjørdis fikk problemer i det øyeblikket hun ikke husket at den nye fjernkontrollen var nettopp en fjernkontroll, for den ser absolutt ikke ut som en fjernkontroll..

Bilde av vanlig fjernkontroll

Så til slutt, Smart TV-er har utrolige mange tjenester og funksjoner, men de er ikke alltid like smarte. Dette er til stor glede for mange, men ikke alltid om man har kognitiv svikt eller er pårørende. Det er stadig vekk nye oppdateringer som gir ymse skjermbilder på TV-en, og de igjen gir en rekke nye anledninger til sosialt samvær med svigermor for at man skal kunne se på Norge Rundt.

Se eksempler på enkle fjernkontroller i fanen Almas hjelpemidler og kategorien «Se på tv og høre musikk».

Les også: